Selvstændig tømrer
& hobbyfotograf

Hvordan bruger jeg bedst mundbind

Hvordan bruger jeg bedst mundskærm, visir og mundbind? Hvordan man bruger en mundbeskyttelse på en sikker måde – jeg (vi) sorterer spørgsmålstegnene omkring beskyttelsesmasker og mundbeskyttere

Direktiverne er klare: sundhedspersonale skal bruge åndedrætsværn i koronaperioder. For resten af os er anbefalingerne ikke så klare, de går lidt frem og tilbage om spørgsmålene; Hvorledes eller hvordan bruger jeg bedst mundskærm, visir og mundbind?. Men hvis du bruger en mundskærm eller et ansigtsskærm, er der nogle ting, du skal holde øje med.

Tirsdag anbefalede direktøren for Institut for Sundhed og Velfærd THL, Markku Tervahauta, at alle, der bevæger sig uden for hjemmet, skulle bære en mundskærm lavet af stof. Dette er ikke THL’s generelle anbefaling. På nuværende tidspunkt giver myndighederne ikke et klart svar på, hvor godt ansigtsmasker og mundbeskyttere stopper virussen. Eksperternes råd er derfor forskellige.

Men hvis en mundskærm bruges forkert, kan den forårsage mere skade end godt. Derfor har vi rettet ud, hvad du har brug for at vide, før du tager på en. Læs her om; Hvordan bruger jeg bedst mundskærm, visir og mundbind?

Hvordan bruger jeg bedst mundbind

1. Hvad er forskellen mellem åndedrætsværn og mundbeskyttelse?


En mundskærm skal dække din næse og mund og bruges til at beskytte menneskerne omkring dig, hvis du selv er syg. Fordi mundskærme ikke filtrerer luften effektivt, kan du stadig blive smittet, selvom du har mundskærme. En mundskærm kan ligne et stykke papir eller et stykke klud og er ofte fastgjort med små snørebånd bag ørerne. Mundskærme kan laves derhjemme, se instruktionerne senere i artiklen.

Et åndedrætsværn skal også dække næse og mund og beskytte bæreren mod luftbåren infektion gennem filtrering. Åndedrætsværn bruges hovedsageligt i sundhedsvæsenet. Åndedrætsværnene har ofte en ventil.

2. Skal du bruge beskyttelsesudstyr, når du forlader dit hjem?


Det er stadig frivilligt at bruge beskyttelsesudstyr, når er udenfor dit hjem, men ikke i metro bus og anden kollektiv trafik her i Danmark. 

Myndighederne kan ikke udstede ordrer til brug, fordi der ikke er nogen garanti for, at hjemmelavede eller købte mundbeskyttere af stof virkelig fungerer, eller at deres kvalitet holder.

Hvordan bruger jeg bedst mundskærm, visir og mundbind?

3. Hvorfor anbefaler forskellige lande forskellige ting?

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at du kun bruger åndedrætsværn, når du er i kontakt med en person, der har eller mistænkes for at have coronavirus, eller hvis du selv er syg.

Forskellige lande har valgt at fortolke henstillingen på forskellige måder, på samme måde som nogle europæiske lande har annonceret et udgangsforbud med trusler om bøder, mens andre lande kun anbefaler, at borgerne bliver hjemme.

At mange spørgsmål stadig er åbne vedrørende coronavirus, og derfor kan anbefalingerne se anderledes ud. Hvis flere mennesker bruger beskyttelse, er der en mulighed for, at infektionsspredningen bliver langsommere.

4. Hvordan bruger jeg min mundbeskyttelse eller åndedrætsværn sikkert?

Sundhedsmyndigheder har advaret om, at de forskellige beskyttelser kan skabe en falsk følelse af sikkerhed, hvilket betyder, at transportøren er endnu mere tilbøjelig til at blive inficeret med coronavirus. Derfor er det vigtigt at bruge udstyret korrekt.

  • Vask dine hænder, inden du berører dækslet.
  • Træk dækslet over munden, næsen og hagen, og sørg for, at der ikke er nogen mellemrum mellem dækslet og ansigtet.
  • Forestil dig den rigtige måde at bære en mundbeskyttelse på. Næse, mund og hage er dækket.
  • Sådan skal det se ud! Næse, mund og hage er dækket, og der er ingen huller i syne.
  • Forestil dig den rigtige måde at bære en mundbeskyttelse på. Rør ikke ved mundskærmen, mens du bruger den.
  • Rør ikke ved dækslet, mens du bruger det. 
  • Forestil dig den rigtige måde at tage en mundbeskyttelse af. Du skal røre ved stropperne, ikke selve dækslet.
  • Fjern dækslet ved hjælp af stropperne, rør ikke ved selve dækslet.

    Hvis din beskyttelse har små elastikker, bæres de bag ørerne (normalt til beskyttelse af munden). Hvis din beskyttelse har to længere gummibånd, er det ene bånd trådet bag nakken og det andet bånd i en 45 graders vinkel på den øverste del af bagsiden af hovedet. Håber det giver mening og svarer på dit spørgsmål; Hvordan bruger jeg bedst mundskærm, visir og mundbind?

Rør ikke ved dækslet, mens du bruger det.
Flyt ikke dækslet væk fra munden under brug (f.eks. Op i panden eller omkring halsen)
Billede af, hvordan man ikke skal bære en mundbeskyttelse. Dækslet trækkes ned under hagen.
Fjern ikke mundskærmen, mens du bruger den. Foto: Yle / Mats Ahlnäs / Henri Salonen
Billede af, hvordan man ikke bruger en mundbeskyttelse. Et stort hul er synligt mellem kinden og beskyttelsen.
Skærmen skal være tæt. Der skal ikke være nogen huller mellem kinden og beskyttelsen. Foto: Yle / Mats Ahlnäs / Henri Salonen
Udskift dækslet, hvis det bliver fugtigt, og genbrug ikke engangsdæksler (engangsdæksler er markeret med bogstavet NR).
Fjern dækslet ved hjælp af stropperne.
Bortskaf engangsbeskyttelse i en skraldespand med låg. Beskyttelsesstof skal vaskes 90 grader eller koges straks efter brug.

4. Kan jeg lave min egen mundbind? Hvordan?

Det er muligt at lave en mundbeskyttelse derhjemme, men en hjemmelavet vagt beskytter dig ikke mod coronavirus, men dine medmennesker mod en mulig infektion, du bærer.

Beskyt et materiale, der er tilstrækkeligt tæt, men gennem hvilket det er muligt at trække vejret uden problemer. Et godt materiale er bomuldsstof, noget ark er ofte lavet af. Brug flere lag stof, når du foldes på hinanden. Sørg også for, at dækslet sidder korrekt, så der ikke er nogen huller, og at du ikke behøver at rette dækslet under brug.

Lav en mundbeskyttelse, der dækker munden og næsen og holdes godt på plads. Beskyttelsen fungerer ikke for alle; børn, mennesker med hjerte- eller lungefejl kan finde det vanskeligt eller umuligt at bruge beskyttelsen.

5. Hvad betyder de forskellige koder på mundbind?

Filtrering af åndedrætsværn er opdelt i tre forskellige beskyttelsesklasser; FFP1, FFP2 og FFP3. Dækslerne træder kun i kraft, hvis de bruges korrekt.

FFP1 er den laveste klasse og bruges i fødevareindustrien og byggebranchen.

FFP2 beskytter blandt andet mod partikler, der kan irritere luftvejene og kan også yde beskyttelse mod infektion, selvom den næste klasse anbefales.

FFP3 er den højeste klasse, hvilket betyder, at beskyttelsen, hvis den anvendes korrekt, beskytter mod vira, svampesporer og bakterier. FFP3 bruges i sundhedsvæsenet, men private kan også få fat i dem.

R betyder, at dækslet kan genbruges, NR, fordi det kun kan bruges en gang.

D betyder, at filteret ikke tilstopper så hurtigt, dvs. at masken opfylder kravet om tilstopningsmodstand.

Hvis beskyttelsen har et CE-mærke, certificerer producenten, at den opfylder EU’s sundheds- og sikkerhedskrav.

Om mig

Man smiling with chopsticks and noodles
Jeg hedder Thomas, er udlært som tømrer & kører min egen tømrerbiks, når jeg ikke er på arbejde så tager jeg billeder af smukke landskab, nyder livet som selvstændig og blogger om alt muligt.

Seneste indlæg

Lyst til at tage en snak?

Kontakt mig hvis du er interesseret i annoncering eller lignende på min blog, du er også velkommen til at kontakte mig hvis du har nogle tips eller noget andet i den dur 

Handsome young man smiling

Thomas Balltrott

“The handyman next door”

Tlf.

+45 28 28 44 65

Email

Balltrott@gmail.com